Avrupa Birliği Banner

Engelli İstihdamı

Etkili CV Hazırlama

Etkili CV Hazırlama

İş bulmak için atılacak ilk adım profesyonelce yazılmış bir özgeçmiştir.

Özgeçmişini başarılarının sıralandığı bir listeden çok, senin reklamını yapan bir araç olarak görmende yarar var. Özgeçmişinin içeriğini, isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim durumu, iş tecrübesi deneyimler, referanslar, özel zevkler gibi konuların özetleri oluşturur. Herhangi bir iş başvurusunda bulunmadan önce kendini tanıtman için mutlaka doğru hazırlanmış bir CV sunman şart. Özgeçmişin doğru, anlaşılır, açık ve kısa olmalıdır ki dikkat çeksin. İş hakkındaki görüşlerini ve o sektördeki deneyimlerini CV içerisine yazmalısın.

Özgeçmiş (CV) Nedir?
CV (Curriculum Vitae / Özgeçmiş), Latince karşılığı olarak hayat yarışı, profesyonel hayat yarışında kişinin kendini kısaca anlatmasını sağlayan araç anlamına geliyor.   

Özgeçmiş ; kişinin eğitimi, deneyimleri, nitelikleri ve becerileri v.b. gibi önemli  bilgilerini içeren kısa tanıtım dokümanıdır.

Neden Özgeçmiş Hazırlıyoruz?
Özgeçmişin amacı iş ararken çalışmak istediğiniz alanlarda iş bulmanızı ve bu süreçte başarılı olmanızı sağlayan ilk basamaktır. Ayrıca sizin hakkınızda ön değerlendirmenin yapılmasını sağlayarak işe çağrılmanızı sağlamaktır.

Özgeçmiş Hazırlama Prensipleri

1- Kısa ve Öz       
Güzel ve temiz görünmeli, sade ve kolay okunur olmalı. Yazım kuralları ve noktalama işaretlerine dikkat edilmeli yazım ve noktalama işareti hataları, ufak detaylar olsa da "dikkatsiz" ve "özensiz" bir kişi imajı çizer.

Tüm bilgilerinizi bir sayfaya sığdırmaya çalışın. Kimse uzun özgeçmişleri okumaktan hoşlanmaz, özellikle ilgisiz  detaylar içerenleri.

2- Format
Özgeçmişinizdeki içeriğin kariyer seviyeniz ile uyumlu sırada olduğundan emin olun. Güçlü yönlerinizi öne çıkarın. Zarif ve tutarlı fontlar kullanarak göze hoş gelen bir doküman yaratın. İlanda yer alan ve vurgulanan sözcükleri veya eş anlamlılarını özgeçmişinizde kullanarak aranılan göreve yakın olduğunuzu gösterebilirsiniz. Ayrıca şirket hakkında araştırma yaparak bu bilgileri ön mektupta kullanmak da yakınlık yaratır.

3- Kişisel Bilgiler
Kendinize zarar verecek detayları (dış görünüşünüz ve engelinizle ilgili duygu sömüren ve işten çıkarılma gibi) özgeçmişinizde kesinlikle bahsetmeyin ve öne çıkarmayın. Geçmiş iş deneyimlerinizle ilgili olumsuzluklara fazla yer vermeyin çünkü bunlar iş görüşmesinde yeri geldiği zaman karşılıklı konuşulacaktır. Her zaman size kolayca ulaşılabilecek ulaşım bilgilerinizi verin.

4- Tutarlı Olun
Özgeçmişinize "Kariyer Hedefi" kısmını koyduysanız listelenen iş tecrübelerinin bu hedefi desteklediğinden emin olun. Genel olarak, başvurulan pozisyona göre tecrübelerinizdeki ilgili kısımları öne çıkarın. Özgeçmiş bilgileriniz hakkında dürüst olun.