Avrupa Birliği Banner

Bizden Haberler

İş'te Gençler Projesi Çalıştayı II

İş'te Gençler Projesi Çalıştayı II

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Anadolu Gençlik Federasyonu’nun düzenlediği,T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı ve Sivil Toplum Diyaloğu ile “ Sivil Toplum Destek Parogramı-VI (CSD-VI)” kapsamında gerçekleştirilen “İŞ’TE GENÇLER” isimli projenin faaliyetlerin biri olan Teknik Ziyaret ve Çalıştay II gerçekleştirildi.

Teknik ziyaretin ardından Ankara’da iki gün süren bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştaya; Macaristan COMPASS derneğinden; Eglyné Katona Andrea (President of the Compass Organization), Renáta Nyári (International Coordinator of Compass Organization), Karmen Ketszeri (Coordinator of Compass Organization) Bálint Horváth (Volunteer of Compass Organizaiton) ve Kyra Eglyné (Volunteer of Compass Organizaiton) katıldı. Proje ekibimizden; Mesut Karaağaç (Proje Koordinatörü), Bekir Dilmaç (Proje koordinatör yardımcısı), Hüsne Demirel (Akademisyen), Sema Tiske (Mentör), Gizem Polat (Mentör), Zeynep Nazlı Öztürk (Mentör) katıldı. Katılımcılar arasında, “İŞ’TE GENÇLER” projesi mentörleri için düzenlenen online “Engelli Farkındalığı Atölyesi ve Engellilerle İletişim” eğitimini veren aynı zamanda Engelsiz Kariyer’in kurucusu Mehmet Kızıltaş, SERÇEV Proje koordinatörü Gülnihal Yolcu ve engelli kamu çalışanları yardımlaşma ve dayanışma derneği başkanı aynı zamanda engelsiz yaşam federasyonu genel başkanı Bülent Kapu vardı.

Akar Otel’de gerçekleştirilen çalıştay ANGEF Genel Başkanı ve Proje Koordinatörü Mesut Karaağaç' ın açılış konuşmasıyla başladı. Karaağaç, İş'te Gençler projesinin hedeflerini " engelli gençlerin istihdam edilebilirliğini artırmak, etkinliklerin planlamasını yapmak, stratejik yaklaşım ve kariyer rehberliğini oluşturmak" cümlesiyle açıkladı. "Projenin ana hedef grupları Türkiye ve Macaristan'da 15-29 yaş arası yaklaşık 100 engelli gençlerden oluşmaktadır.Engelli gençlerin Türkiye ve AB'de istihdam edilebilmeleri için hangi yetkinlik ve becerilere sahip olduğunu ve bunların nasıl geliştirileceğini belirlemeye çalışacağız. Türkiye'nin Sivil Toplum Diyaloğu yoluyla AB' ya katılım sürecini destekliyoruz ve Macaristan'ınn da Türkiye'nin AB üyeliğine katılımı için verdiği  desteği önemsiyoruz. Engelli gençler için bilgi alışverişi, deneyimler için bir çevrimiçi forum ve kaynak merkezi olma yolunda ilerlerken daima erişebilirliği ön planda tutuyoruz. Örgütsel demokrasi ve iyi yönetişim ilkeleri, proje uygulama ekibinin yol gösterici ilkeleridir. Uygulama ekibinin yanında, mikro düzeyde proje faaliyetlerini organize etmek ve yürütmek için bir çalışma ekibi kurduk" dedi

 Daha sonra projemizin Macaristan ortağı COMPASS Organization’dan Renáta Nyári (International Coordinator of Compass Organization) konuşmayı devraldı. Konuşmasında hem Macaristan’ın engelli bireylere bakış açısı ve tanıdığı imkanlardan hem de COMPASS’ın engelli bireyler için neler yaptığından bahsetti. İlerleyen zamanda konuşmasında bölge ve bu bölgede yaşayan engelli bireylerin yaşayışı, devlet ve sivil toplum kurumlarının engelli bireylere yönelik yapılan yardımlara ve bu yardımlara ihtiyaç sahiplerinin nasıl ulaşacağı konusunda bilgiler verdi. Türkiye ve Macaristan’ın engellilere yönelik sağladıkları olanaklarda benzer şekilde ilerlediklerini söyledi. Başka derneklerle olan ortaklıklarından ve bu ortaklıklardan dolayı ortaya çıkan projelerini anlattı. 50’den fazla çalışanı olan bir şirketin yüzde 5 oranında engelli istihdam etmesi gerektiğinden bahsetti.  Daha sonra Engelli Kamu Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı aynı zamanda Engelsiz Yaşam Federasyonu genel başkanı Bülent Kapu bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında devletin engelli bireylerin istihdam edilebilmesi için daha çok alan açması gerektiğini, özellikle özel sektörün bu konuda çok yetersiz kaldığını söyledi. Avrupa’da şu an daha geniş uygulamaların olduğunu ve ülkemizde de bununla ilgili ciddi adımlar atıldığını bu süreçte sivil toplum örgütü olarak onları desteklediklerini belirtti. İş hayatında yaşadıkları en büyük sorunlardan birinin maruz kaldıkları mobbing, ikinci sorunun ise kamuda yükselme imkanlarının az olması olduğunu söyledi. Konuşmacılardan Mehmet Kızıltaş ise; kapsayıcı engelli istihdamı, dünyada ve Türkiye’de neler oluyor, biz neredeyiz, neler yapıyoruz, hakkında konuşma yaptı. Konuşmasına Engelli istihdam problemlemleri: ayrımcılıkla ilgili ifadeler: cinsiyet ayrımcılığı, dolaylı ayrımcılık, işverenin mükemmeli araması, erişebilirlik , makul uyumlaştırma, kişisel ve mesleki eğitim yetersizliği, engel adayların iş beğenmemesi, aidiyet problemi gibi konulardan bahsedererek devam etti. Daha sonra Engelsiz Kariyer Zirvesi vesilesiyle 150’nin üzerinde engelliye istihdam sağladıklarını, engelli bireyleri mülakatlara hazırladılarını, etkili cv nin nasıl hazırlandığı hakkında eğitim verdiklerini ve onlara çeşitli mesleki eğitim kursu sağladıklarını söyledi.

Projemizin akademisyenlerinden olan Hüsne Demirel ise proje faaliyetlerinden biri olan SWOT analizleri hakkında konuştu. Konuşmasına ilk olarak SWOT analizinin ne olduğu ve ne amaçla kullanıldığını anlattı. Engelli bireylere yapılan SWOT analizinde; engellilerin ulaşımda zorluk yaşamaları, iyi bir eğitim alamamaları nedeni ile vasıfsız eleman olmaları, engellerinin olmasından kaynaklı dışlanmaları ve önyargılı davranışlar sebebi ile istihdam edilmekte problem yaşandığını aktardı. SERÇEV proje koordinatörü Gülnihal Yolcu ise; konuşmaya önce kendini sonra derneği tanıtarak başladı. SERÇEV 'in 2002 yılında serebral palsili çocuların aileleri tarafından kurulduğunu ve başka şubesi olmadığını söyledi. Serebral palsinin beyinin kas hareketlerini kontol eden kısmında bir hasarın meydana gelmesi sonucu oluştuğunu ifade etti. Bu sebeple serebral palsili çocukların yaşamları boyunca fizik tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Daha sonra “SERÇEV Academy” projesinden bahsetti. Proje kapsamında hem çocuklara, hem anne babalara hem de işverenlere eğitim verildiğini, işverenler için engelli işçi bulundurmanın faydalarının anlatıldığını aktardı. Ek olarak, öğrenciler için “CV Nasıl Yazılır” ve “Mülakat İpuçları” derslerinin verildiğini söyledi. Tüm eğitim süreci tamamlandıktan sonra yararlanıcıların bir kısmının şirketlerde staj yapma imkanı bulduğunu ve bir kısmının istihdam edildiğinden bahsetti.